Nóżki


nozki_01

Taka klasyka „pod wódeczkę”, trzęsąca galareta, „meduza”, lek na osteoporozę…

Uwielbiam wszystkie przejawy zakąsek od ogórka kiszonego, przez śledzia we wszelkich odsłonach po wieprzowe nóżki w galarecie, a te ostatnie najlepiej produkcji mojej mamy, chociaż przepis zapewne podobny w każdym domu. Zazwyczaj robię od razu dużo, bo chętnych jest sporo, a samo mięso gotuje się dosyć długo, więc lepiej zrobić na zapas :)


Składniki:

4 nóżki wieprzowe
1 mała lub pół dużej golonki
włoszczyzna
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie

Przygotowanie:

Sprawdzamy czy nóżki są czyste i nie mają szczecinki (to jedyny nieprzyjemny moment, dalej wszystko robi się praktycznie samo). Pozostałości włosków opalamy nad palnikiem. Nóżki moczymy w wodzie, a w tym czasie nastawiamy wodę z włoszczyzną i przyprawami. Kiedy wywar z jarzyn zaczyna się gotować wrzucamy do niego nóżki. Całość powinna się gotować ok. 4 godziny, po ok. dwóch dokładamy do wywaru golonkę.

IMG_2509

Po 4 godzinach odcedzamy warzywa i mięso od wywaru, który oczywiście zachowujemy :) Obieramy mięso z golonki i skórki z nóżek, i kroimy wedle uznania (właściwie będą tak miękkie, że krojenia będzie niewiele). Odcedzony wywar ponownie zagotowujemy i wrzucamy do niego pokrojone skórki, mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek – dosłownie na parę minut. Odcedzamy „wkład” i rozkładamy do miseczek, zalewamy wywarem. Ostudzone nóżki wstawiamy do lodówki, aby galareta stężała.

Proponuję jako dodatek ocet lub cytrynę, a Carewicz Dzidziuś pożera z majonezem i zmrożoną, oleistą wódeczką :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s