Bieszczadzkie mazurki i inne historie

wielkanocWybrałam się na Wielkanoc z Carewiczem do jego rodzinnej posiadłości, z której to bliżej na Ukrainę niż do Wiednia. Nie ma słów, które byłyby w stanie opisać te cudowności jakie nam zaserwowano, więc poniżej kilka fotografii i przepis na moje dwa ulubione mazurki: różany i cytrynowy mazurek Izy.

Przede wszystkim perła w koronie Pani Matki, a właściwie perła plus diament, czyli przekładaniec i pascha. Składniki na przekładaniec szykuje się tak naprawdę przez cały sezon owocowy. Pani Matka specjalnie selekcjonuje w tym celu najładniejsze owoce i robi z nich konfitury i zalewy w porcjach wystarczających li i jedynie na zastosowanie ich w cieście. W tym roku była wersja „na bogato”: truskawki i poziomki, morele i melon, masy migdałowe i orzechowe, wiśnie i zielone pomidory – feeria barw i smaków, a wszystko to przekładane cieniutkimi płatami ciasta drożdżowego. Kawałek tej pyszności jeszcze ukrywa się w naszej lodówce.

No i pascha… Wyjątkowo wyjątkowa: maślana, słodka, aromatyczna od migdałów i orzechów. Znikała tak szybko, że nie udało mi się nawet zrobić zdjęcia całości ;)

IMG_3739
IMG_3824IMG_3587

A na domiar złego (dobrego, pysznego?) mazurki wychodzące spod nauczycielskich rączek Izy: małe dzieła sztuki i w dodatku jak najbardziej jadalne, mlask! Był z wiśniami (nie byle jakimi, bo z naleweczki) i czekoladą, pomarańczowy (bajka!), z masami mleczną i waniliową królewski (z morelami), pięknie udekorowane „angielskie ciasteczko” (kawowy kajmak, ciemna i biała czekolada), mój faworyt: cytrynowy oraz skromny różowy różany autorstwa niżej podpisanej…

IMG_3569IMG_3647IMG_3814

Składniki na kruchy spód do mazurków

150 g mąki
100 g masła
2 żółtka na twardo
ok. 40 – 50 g cukru pudru, w zależności od preferencji
łyżka kwaśnej gęstej śmietany

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto. Pieczemy w prostokątnej blaszce, najlepiej specjalnej do mazurków – bez jednego boku. Do mazurka cytrynowego konieczny jest rant, który można fantazyjne ponacinać we wzroki :) Do mazurka różanego – dowolnie, mnie bardziej podoba się bez brzegów, w ten sposób każdy ma kawałek ze środka. Ciasto staramy się rozprowadzić jak najcieniej na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni aż się zarumieni (ok. 20 minut)

MAZUREK CYTRYNOWY IZYIMG_3708

Składniki masy:

3 całe jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
2 łyżki skórki otartej z cytryn

+2 małe cytryny
+2/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

Ubijamy jajka i żółtka z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na spód mazurkowy z rantem i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min w  dosyć niskiej temperaturze (150 stopnie). Masa musi się ściąć.

IMG_3544Szorujemy dokładnie dwie pozostałe cytryny i kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy syrop w proporcji 2/3 szklanki cukru i pół szklanki wody. Gotujemy syrop aż rozpuści się cukier i wkładamy delikatnie cytryny. Cytryny muszą delikatnie „pykać” w syropie (zupełnie jak rosół) przez ok. 30-40 minut. Uwaga, żeby się nie rozgotowały i nie rozpadły.

Cytrynami z syropu ozdabiamy mazurek, najlepiej tuż przed podaniem.

MAZUREK RÓŻANY

Składniki masy:

słoiczek konfitury z płatków róży lub płatków róży w cukrze (mój miał 330g)
ok. pół kostki masła
łyżka śmietany
2-3 łyżki cukru
sok z cytryny do smaku
do posypania po wierzchu płatki migdałowe uprażone na suchej patelniIMG_3777

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem. Delikatnie dodajemy po łyżeczce konfiturę z płatków róży i pozostałe składniki. Ja nie lubię gdy masa jest zbyt słodka, więc raczej przygotowuję ją z 2 łyżek cukru i dodaję do smaku sok z cytryny.

Tak przygotowaną masą smarujemy spód mazurka (z rantem lub bez) uważając aby równo ją rozprowadzić. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałów (tylko nie gorącymi z patelni, gdyż mogę rozpuścić mocno maślaną masę).

Mazurek powinien byc przechowywany w chłodzie ze względu na dużą ilość masła.

Alleluja :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s