Krok po kroku – kiszone cytryny

IMG_3979Kiszone cytryny to marokański odpowiednik naszych kiszonych ogórków. No, prawie. Marzył mi się od dawna tajine – taki, jak te  jadane we Francji… Niestety, okazało się, że w Polsce kiszone cytryny nie rosną po prostu na półce w supermarkecie i trzeba je sobie samodzielnie zrobić… Nie jest to specjalnie trudne zadanie, ale odsunęło powstawanie potrawy na jakieś 2-3 tygodnie, co w sumie okazało się zbawienne w skutkach, ale o tym w następnym wpisie.

Dobrze znaleźć ekologiczne cytryny, w miarę małe i równej wielkości. Te sklepowe – porządnie wyszorować.
Składniki:

(Oczywiście proporcje można zmieniać w zależności od pożądanej ilości cytryn. Ja na porcję tajinu dla czterech osób zużyłam dwie całe, więc jeszcze zostało trochę na następny raz).

5 równych, raczej mniejszych cytryn + dodatkowo 2-3 duże cytryny
czubata łyżka soli kamiennej do kiszenia ogórków + dodatkowo kilka łyżeczek
laska cynamonu lub łyżeczka cynamonu w proszku
szczypta czarnuszki
2 -3 liście laurowe
kilka ziaren kolendry
litrowy słoik
litr wody

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej łyżkę soli kamiennej.

IMG_4002

Odstawiamy, aby lekko przestygła i w międzyczasie zajmujemy się cytrynami, które dokładnie szorujemy. Każdą z mniejszych cytryn rozcinamy nożem na ćwiartki, ale nie do końca – tak, aby się nie rozpadły! Do każdej z rozciętych cytryn wkładamy łyżeczkę soli, mocno ściskamy i wkładamy ciasno do wyparzonego, czystego słoika. Cytryny przekładamy przyprawami. Wlewamy sok wyciśnięty z pozostałych, dużych cytryn, a następnie zalewamy ciepłym roztworem soli. Zakręcamy i odstawiamy do chłodnej, ciemnej spiżarki na min. 3 tygodnie.

A potem robimy z nimi pyszny tajine z kaczych ud! Ale o tym następnym razem :)

Reklamy

One thought on “Krok po kroku – kiszone cytryny

  1. Pingback: Tajine / tagine / tadżyn / tadżin, czy jak go tam zwał… | spółdzielnia posiłkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s