Święta majowe koftowe

IMG_4623 2Wprawdzie na razie pora deszczowa, ale czeka nas w tym roku niejeden jeszcze długi weekend, powszechnie znany jako Narodowe Święto Grilla. Od jakiegoś czasu jest to jedna z ulubionych polskich rozrywek i w sumie może to dobrze… Człowiek posiedzi na świeżym powietrzu, pogada z bliźnimi – to miła odmiana od długich weekendów jesiennych, które są raczej Świętami Telewizyjnymi.
My sezon rusztowy rozpoczęliśmy koftami, autorską sałatką z soczewicy i cytrynowym tabbouleh – czyli marokańską sałatką z kus-kusu. Na zdjęciach widać także mieszki warzywne a la Szwedzki kucharz z serem bleu, fetą i ziołami prosto z ogrodu :)

KOFTY

Składniki (na 6 osób)

1 kg mieszanego mięsa mielonego, w moim przypadku z przewagą wołowiny i cielęciny
po łyżeczce przypraw: kmin rzymski, kolendra, gałka muszkatołowa, cynamon, papryka ostra
odrobina piri-piri
posiekana świeża mięta i kolendra (sporo!)
sól i pieprz
dwie łyżki oliwy

Przygotowanie:IMG_4626

Banalne! Mięso mieszamy z przyprawami, ziołami i oliwą i odstawiamy, najlepiej na noc. W odpowiednim momencie rozpalamy ogień, nadziewamy kofty w formie pulpecików na patyczki od szaszłyków i grillujemy do uzyskania pożądanego efektu.

Wypróbowaliśmy wersję małych, kulistych pulpecików i większych, podłużnych. Ta druga opcja zdecydowanie lepiej sprawdza się na grillu – mięso jest bardziej soczyste.

SAŁATKA Z SOCZEWICYIMG_4621

Składniki:

250g zielonej soczewicy
jedno kwaśne jabłko
dwa średnie ogórki małosolne
garść suszonej żurawiny
pęczek koperku
sos vinaigrette wg przepisu klasycznego: tutaj

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy, uważając aby się nie rozgotowała: 15-20 minut.  W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: mieszamy sos, kroimy w kostkę jabłko i ogórki, siekamy koperek. Kiedy soczewica jest gotowa, należy przelać ją zimną wodą i ostudzić. Składniki mieszamy, dorzucamy garść żurawiny i gotowe!

TABBOULEH

Składniki:

150g kus-kusu
kilka gałązek świeżej mięty
pomidor
ogórek
garść rodzynek
sok wyciśnięty z połówki cytryny
łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku

IMG_4599Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do miski, w której będzie się robił kuskus. Dodajemy oliwę i wrzucamy kaszę. Zalewamy wrzątkiem, tak, aby woda sięgała na pół centymetra powyżej kaszy. Zalewamy wrzątkiem także rodzynki :) Czekamy 5 minut, jeśli kasza nadal jest twarda można dolać wody. Kiedy kus-kus jest gotowy należy poczekać chwilę, aby przestygł.

Kroimy bardzo drobno pomidora i ogórka, siekamy miętę.  Dodajemy warzywa, miętę i odsączone z wody rodzynki do kaszy kus-kus, solimy do smaku. Jeśli sałatka wydaje się mało cytrynowa, można dodać jeszcze trochę soku.  Odstawiamy do lodówki na godzinę- dwie, aby smaki się połączyły i podajemy zimną.

Smacznej grillówki :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s