Chili con carne wersja polska

SONY DSC

Cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z mięsem, rozgniecionym czosnkiem (ząbki w liczbie sztuk dwóch), pieprzem (najlepiej świeżo utartym w moździerzu) i solą (mięsko lubi sól). Podsmażyć na smalcu*.

Do garnka wlać 3 duże łyżki oleju, podgrzać, dodać po łyżeczce przypraw : chili, kmin i pół łyżeczki piri piri oraz curry (w zależność od tolerancji ostrości kuchennej można dodać i więcej, można też zaszaleć i dodać gwóźdź lub dwa;)

Gdy przyprawy się podsmażą dodać mięsko, gotować razem kilka minut po czym dodać fasolę z puszki i pomidory również z puszki. Dodać słodkiej papryki (papryka nie lubi smażenia – robi się wtedy gorzka, piri piri i chili smażymy, żeby uzyskać głębię ostrości).

Dusimy jeszcze przez 10 -15 minut i gotowe! Chili wersja polska, moniczyna gotowa!

Przed podaniem dodać łyżkę śmietany – dla ukremowienia i udekorowania!patelnia

*zarówno tłustość jak i ostrość to bardzo osobnicze sprawy z tego też względu nie podaję super dokładnych dawek np. 1,5 łyżki smalcu, 3 szczypty soli, itp.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s