Risotto po raz drugi, łosoś po raz ostatni…

IMG_4523

Jak w tytule: czas na dalsze eksperymenty z risotto, tym razem z koprem włoskim. Jak wiadomo koper włoski świetnie pasuje do ryb, więc na towarzysza risotto wybrałam łososia. I to był błąd. Łososie, które można dostać w naszych sklepach, coraz częściej przypominają masowo produkowane piersi z kurczaka: naszprycowane hormonami, nijakie i suche w smaku. Następnym razem podejmę wysiłek zdobycia porządnego dzikiego, „szarego” łososia lub tłustego halibuta :)

Składniki (na 4 osoby):

bulwa kopru włoskiego
kilka szalotek lub średnia cebula
250 – 300g ryżu do risotto (użyłam popularnej odmiany Arborio)IMG_4541
śmietanka 30%
szklanka wytrawnego białego wina
min. szklanka bulionu
łyżka parmezanu lub innego twardego sera
2 łyżki oliwy i łyżka masła
pieprz i sól

cztery filety z łososia ze skórą, każdy ok 150g
kilka listków świeżej mięty
kilka gałązek pietruszki
4 ząbki czosnku
sól i pieprz
4 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Rybę dobrze jest przygotować min. godzinę przed podaniem. Filety z łososia myjemy i oskrobujemy z łusek. Każdy solimy i pieprzymy. 1/4 bulwy kopru kroimy w cienkie plastry. Nacinamy skórę ryby i wkładamy w nią listki mięty. Każdy kawałek ryby układamy na folii aluminiowej i zawijamy razem z plastrami kopru, gałązką pietruszki, listkami mięty i pokrojonym z grubsza czosnkiem. Na każdym kawałku ryby dobrze jest położyć po kawałku masła. Zawijamy łososia w folię i wkładamy do lodówki.

IMG_4553

IMG_4556IMG_4558Ryż przygotowujemy analogicznie jak w przepisie na risotto milanese, a potrzebuje ono ok. 20-30 minut. W tym czasie można już rozgrzać piekarnik na ryby – do 180 stopni. Szalotkę (cebulę) i koper kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści wsypujemy szalotki i koper, które muszą się lekko zeszklić. Po ok. 2 min. dosypujemy ryż i lekko prażymy aż się zeszkli – ok. 1 min. Dolewamy część wina i część bulionu. Teraz risotto wymaga uwagi: pilnujemy aby nie przywarło do spodu garnka i dolewamy po trochuIMG_4562 wina i bulionu. Risotto potrzebuje ok. 20 minut, ale trzeba sprawdzać jego stan: ziarna ryżu powinny być lekko rozgotowane na zewnątrz i „al dente” wewnątrz. Pod koniec gotowania wlewamy 3 łyżki tłustej śmietanki i dosypujemy starty ser.

W międzyczasie pieczemy rybę. Wstawiamy naczynie z zawiniętym w folię łososiem do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, a następnie rozwijamy folię i przypiekamy rybę od góry przez 5 minut. Podajemy z risotto i ćwiartką cytryny.

Carewicz był kontent :)

Reklamy

2 thoughts on “Risotto po raz drugi, łosoś po raz ostatni…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s