Warszawskie Babeczki, czyli Muffiny z rabarbarem

zdjęcie 3-kopiaNiedawno, wraz z przyjaciółmi ze Stowarzyszenia ŁAD upiekliśmy ponad 300 muffinów z okazji akcji przygotowanej na Święto Cykliczne w Krakowie. W związku z tym, kiedy znowu była potrzeba wsparcia cateringu w trakcie moich zajęć szkolno-rozrywkowych w Warszawie, wybór był prosty –  muffiny. Bardzo sezonowe: pełnoziarniste z musem rabarbarowo-truskawkowym.

zdjęcie 1Składniki :

(na ok. 18-20 sztuk, w zależności od wielkości foremek):

200g mąki pszennej białej
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
300g drobnego cukru
0,5l śmietanki 30 lub 36%
100g masła
2 jajka
pół łyżeczki soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia lub aromat waniliowy

mus:
2-3 łodygi rabarbaru
6 średniej wielkości truskawek
3-4 łyżki cukru (lub mniej/więcej – do smaku)

 

Przygotowanie:
Zaczynamy od musu: dusimy rabarbar i truskawki w rondelku aż zupełnie się rozpadną. Uważając, aby nie przypalić owoców odparowujemy jak najwięcej wody. Mus odstawiamy do ostygnięcia.

Mieszamy suche składniki. Dodajemy pokrojone masło, śmietankę, aromat waniliowy i jajka. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki do muffinów wypełniamy ciastem maksymalnie do 2/3 wysokości. Do każdej dodajemy łyżeczkę musu, starając się ją „zatopić” w cieście. Pieczemy 20 minut i gotowe!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s