Najedzeni gazpacho… truskawkowym

Dzisiaj w Krakowie wielki festiwal gastronomiczny Najedzeni Fest! Byliśmy, zobaczyliśmy, zjedliśmy śniadanie. Było pysznie. A że upał trzyma, a nasze apetyty są nienasycone, to na lunch pochłonęliśmy zimne, świeże gazpacho z truskawek.

Składniki:IMG_5350

1kg truskawek
1 papryka czerwona
1/2 papryki żółtej
3-4 ogórki gruntowe
2-3 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy + jeszcze trochę do
podsmażenia czosnku i podania zupy
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka koncentratu pomidorowego
2 kromki ciemnego pieczywa
łyżeczka soli
pieprz do smaku
kozi ser świeży

Odetnij skórkę z chleba i pokrój go w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek. Nie pozwól by się spalił, dodaj pokrojony w kostkę chleb i podsmaż, aż uzyskasz chrupiące grzanki.

Truskawki umyj i pozbaw zielonego, pokrój na połówki. Pokrój w kostkę paprykę i ogórki. Całość wrzuć do miski, dodaj grzanki z czosnkiem i koncentrat, zalej octem balsamicznym, oliwą i posól.  Tak przygotowane składniki na gazpacho wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby się przegryzły. Najlepiej na 3 nawet do 6 godzin, ale z braku czasu mój stał tylko 1,5 godziny i też było dobrze.

IMG_5353Po upływie kilku godzin zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na gładką masę – spróbuj, może potrzebuje jeszcze trochę soli? Zupę wstaw na kilka godzin do lodówki – niech się dobrze schłodzi. Podawaj z pokruszonym serem kozim i oliwą.

Można zamiast koziego sera zaproponować parmezan albo inny twardy ser, chorizo, albo szynkę serrano. Można też zrobić grzanki z czosnkiem. Jest wiele możliwość :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s