Szybka kolacja dla mięsożerców: stek siekany i ostatnie szparagi z jajkiem w koszulce

Sezon szparagowy kończy się w tym roku leniwie – nadal kuszą mnie gdzieś  wyjątkowej urody łodyżki, coraz już jednak droższe… Te chyba będą ostatnie, więc uhonorowaliśmy je mięsną ucztą w najlepszym wydaniu…

IMG_5837Składniki dla dwóch osób (bardzo głodnych):

Steki:

600g wołowiny (może być polędwica, chociaż to kosztowny smakołyk,
ja użyłam mięso z rostbefu)
sól i pieprz, ale oszczędnie, steki najlepiej solić post-factum
tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu, ale optymalnie
byłoby mieć patelnię grillową i nie dodawać za dużo tłuszczu)

Szparagi z jajkiem w koszulce

pęczek zielonych szparagów
2 jaja
dwie łyżki octu winnego
sól

Przygotowanie:

Zajmij się najpierw mięsem: ma być siekane, nie mielone! Najlepiej wrzuć do malaksera  – załatwi sprawę za ciebie. Jeśli już musisz, możesz lekko posolić i popieprzyć. Uformuj dwa duże steki o grubości ok. 1,5 cm. Najlepiej gdyby wołowina nie była w lodówce na godzinę przed przygotowaniem.

IMG_5848IMG_5849IMG_5839W międzyczasie przygotuj szparagi. Ja bezlitośnie obieram nawet zielone – mam gwarancję, że nie będą łykowate. Zagotuj wodę z solą na szparagi i drugi garnek wody z solą i octem na jajko w koszulce. Szparagi i jajko gotuj w garnkach o dokładnie przeciwnych wymiarach: szparagi potrzebują wąskiego i wysokiego, a wkładaj je tak, aby główki wystawały ponad linię wody. Jajko najlepiej gotować w dosyć płaskim i sporym garnku.

Teraz potrzebna będzie duża zręczność w synchronizacji zadań, gdyż praktycznie wszystko dzieje się jednocześnie. Zacznij od mięsa. Rozgrzej porządnie patelnię i dodaj tłuszcz. Włóż steki na rozgrzany tłuszcz. Będą się smażyć po dwie minuty z każdej strony. W międzyczasie wrzuć do gotującej się wody szparagi – w zależności od grubości łodyg gotuj dwie do trzech minut. Odlej i zostaw w garnku, żeby nie stygły. Trzeba teraz przerzucić steki na drugą stronę. W międzyczasie musisz się też zająć jajkami. Rozbij skorupkę i delikatnie wrzuć jajko do małej miseczki. Kiedy woda z octem się zagotuje, za pomocą trzepaczki lub dowolnego innego instrumentu stwórz wir – po prostu energicznie mieszając wodę. Wrzuć jajko z brzegu garnka, tak aby porwał je wir – w ten sposób białko powinno się idealnie owinąć wokół żółtka (link do filmu instruktażowego poniżej). Gotuj dwie minuty. Zdejmij steki z patelni – i tak muszą odpocząć. Powtórz z drugim jajkiem.

IMG_5845Tak przygotowane mięso powinno mieć chrupiącą skórkę i różowy środek – teraz jest dobry moment, żeby je posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem, smakuje dobrze z musztardą dijon. Szparagi powinny być jędrne i lekko chrupiące, a jajko płynne w środku. Teraz możesz podawać :)

PS. Jajko w koszulce – film instruktażowy: http://www.youtube.com/watch?v=JbAQgJF3d7E

Reklamy

One thought on “Szybka kolacja dla mięsożerców: stek siekany i ostatnie szparagi z jajkiem w koszulce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s