Lemoniada! Jagodowa czy borówkowa?

IMG_5981Odwieczny spór krakowsko-warszawski w naszym domu: jagody czy borówki? A oto pomysł na kompromis: ja robię lemoniadę jagodową, a Carewicz pije borówkową :)

Składniki (na trochę ponad 1/2 litra napoju):

ok. 1/4 litra jagód/borówek (w zależności od szerokości geograficznej)
sok z półtorej cytryny
dwie szklanki schłodzonego syropu podstawowego z cukru
(zagotowujemy dwie szklanki wody z czterema łyżkami cukru, najlepiej brązowego)
opcjonalnie: kawałek obranego imbiru

Przygotowanie:

Wrzuć wszystko do blendera i dokładnie zmiksuj. Gotowe.

Opcje dodatkowe:

– jeżeli składniki nie są wystarczająco schłodzone, zmiksuj wszystko dodając kilka kostek lodu
– jeżeli nie przyjaźnisz się z cukrem, zastąp syrop wodą z kilkoma łyżeczkami ksylitolu (do smaku)
IMG_5979IMG_5958IMG_5975– możesz zrobić też syrop z mniejszej ilości wody i tej samej ilości cukru i tuż przed podaniem dopełnić szklanki wodą gazowaną

Uwaga: tak naprawdę proporcje lemoniady są umowne. Jedni wolą słodszą, inni kwaśniejszą. Próbuj, aż będzie idealna dla Ciebie :)

Reklamy

One thought on “Lemoniada! Jagodowa czy borówkowa?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s