Bób i żeberka ;)

IMG_5982

Zdobyłam pod Halą (w Krakowie oczywiście) cudnej urody żeberka. I tak sobie wymyśliłam, że będzie do nich znakomicie pasować puree z bobu. Bób również był piękny, pierwszej świeżości i zanim dojechałam do domu, to zrobiło mi się żal, że zaplanowałam dla niego taką bezsensowną, pulpowatą, bezkształtną formę. I zupełnie przestało mi pasować to puree. W zamian powstała sałatka, odgapiona z Kwestii Smaku, ale trochę podkręcona. Nie chwaląc się, razem wyszło pysznie :)

Składniki (na dwie osoby):

ok. 800g żeberek (wystarczyło,
bo były bardzo mięsne z niewielką ilością kostek)
kieliszek wódki, spirytusu lub jakiegoś innego mało aromatyzowanego alkoholu
dwie łyżki syropu klonowego
dwa ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
sól i pieprz

Sałatka z bobu:IMG_5998

500g bobu
świeża mięta
świeża pietruszka
dwie małe dymki
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
oliwa
sól

Przygotowanie:

Zacznij kilka godzin przed kolacją od mięsa. Posól i popieprz żeberka. W zamykanej na zip plastikowej torebce przygotuj marynatę. Jeśli nie masz takiej torebki, to działaj tradycyjnie – w misce :) Wlej alkohol, syrop klonowy i dodaj rozgnieciony czosnek oraz paprykę w proszku – w ilości zależnej od preferencji co do ostrości dania. Marynatę wymieszaj dokładnie i włóż do niej mięso. Torebkę szczelnie zamknij, tak by zostało w niej jak najmniej powietrza i „potłamś” przez chwilę – niech mięso zostanie dokładnie wymoczone w marynacie. Odłóż na kilka godzin do lodówki.

Nastaw piekarnik na 180 stopni i wstaw do niego żeberka w odkrytym naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 30 minut co jakiś czas obracając mięso. Następnie przykryj naczynie (możesz dolać wody, jeśli uważasz, że żeberka mają zbyt sucho) i piecz przez ok. godzinę.

W tym czasie możesz zająć się sałatką z bobu. Aby był idealnie jędrny i nie rozpadał się, nie gotuj go zbyt długo.

IMG_5995

Wystarczy mu 10-13 minut od wrzucenia na gotującą się wodę. Jeśli masz wątpliwości po prostu sprawdź. Ugotowany bób przelej kilkakrotnie zimną wodą. Możesz przejść do wyłuskiwania go z łupinek. Możesz podjadać, ale zostaw coś na kolację!

Obrany bób umieść w misce, posól i polej sokiem z cytryny. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, dymkę posiekaną ze szczypiorem i niedbale pociętą miętę z pietruszką. Całość wymieszaj, dodaj oliwy, wymieszaj ponownie i wstaw do lodówki, aby składniki się przegryzły a sałatka była odświeżająca w smaku. Staraj się nie mieszać jej zbyt gwałtownie, aby nie zepsuć wyglądu bobu :)

Jedz ze smakiem!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s