Letnie ciasto cytrynowe z jeżynami

Jak wiadomo wszystkim, jestem mistrzem w psuciu ciast, dlatego trenuję – w końcu trening czyni mistrza. Urodzaj na jeżyny w tym roku wyjątkowy. Jestem od nich totalnie uzależniona i pożeram w strasznych ilościach, a w kredensie już się maceruje nalewka. Tymczasem ciasto. Ucierane, świeże i wilgotne. Dobre.

PS. Jeżyny możesz zastąpić dowolnymi owocami, ale najlepsze będą wszelkie jagody i borówki.

SONY DSCSkładniki:

175 g mąki
120 g cukru
120 g masła
3 łyżki śmietany 18%
skórka otarta z jednej cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
150 g jeżyn (albo więcej)

DSC04556

Syrop:

sok z jednej cytryny
60 g cukru
opcjonalnie 20 ml rumu lub innego mocnego alkoholu (np. brandy)

Przygotowanie:

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce przygotuj suche składniki. Dodawaj stopniowo do masy jajecznej mąkę z cukrem i masło, dosyp startą skórkę z cytryny i miksuj na średnich obrotach. Kiedy ciasto robi się zbyt gęste, dokładaj po łyżce śmietany.

SONY DSC

Wyłóż ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy 20 lub 22cm i posyp z wierzchu jeżynami. Piecz ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zrób „test patyczka” – jeżeli drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy, to możesz ciasto wyjąć z piekarnika.


Jednak w czasie, gdy jeszcze się piecze, przygotuj syrop z cukru, soku z cytryny i alkoholu.

SONY DSC

Cukier musi się zupełnie rozpuścić – jeżeli nie chce, możesz syrop bardzo delikatnie podgrzać.

Gdy ciasto się upiecze nie wyjmuj go z formy, tylko nakłuj dość gęsto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Pomału wylewaj syrop, tak aby rozlewał się równomiernie i wsiąkał w ciasto. Wystudź nie wyjmując z formy. Wyłóż na paterę odwracając „do góry nogami”.


Smacznego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s