Pomidorowa konfitura z wanilią

W przedszkolu najchętniej rysowałam piwnicę z półkami wypełnionymi słoikami przetworów. To był mój „leitmotif”, będący chyba rekompensatą za niechęć mojej rodziny w dostarczeniu mi przetworów prawdziwych. Owszem, walały się gdzieś po domu słoiki z nudnymi dżemami, których jakoś nikt nie chciał zjadać i żurawiną, która owszem, cieszyła się umiarkowanym powodzeniem przy niedzielnym kurczaku. Honor ratowała tylko konfitura wiśniowa mojej Mamy. Poza tym nic. Nada. Niente.

SONY DSC

Od zeszłego roku, zupełnie przypadkiem rozpoczęłam przetwórstwo. Zaczęło się od niespodziewanie otrzymanych dużych ilości jabłek, które zostały przerobione na chutney. Potem był dżem pigwowy – wyśmienity do serów. W tym roku udało się poczynić bardzo udaną galaretkę z czerwonych porzeczek i zapas szczawiu na zupy. Teraz przyszedł czas na pomidory. Na słodko, z najprawdziwszą wanilią. Genialne wprost do koziego sera.

SONY DSC

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

Składniki:

1kg jak najmniejszych pomidorów lub pomidorków cherry
200 g cukru
3 łyżeczki pektyny
sok z całej cytryny
laska wanilii

Przygotowanie:

Odsyp dwie łyżki cukru i wymieszaj z pektyną – odstaw. Pomidorki umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki (w zależności od rozmiaru) – zasyp pozostałym cukrem. Wanilię przekrój na pół i wyskrob z niej nożem ziarenka. Dodaj do pomidorów wraz z pustą laską. Odstaw na pół godziny, aby pomidorki puściły sok i przegryzły się z wanilią.

Przygotuj słoiki – ja wyparzam je w piekarniku. Postaw słoiki bez nakrętek na blasze tak, aby się nie dotykały i nastaw piekarnik na 100 stopni. Słoiki wstaw do zimnego jeszcze piekarnika i kiedy osiągnie pożądaną temperaturę wyparzaj je co najmniej 10 minut. Zakrętki możesz wygotować w gorącej wodzie.

Po pół godzinie wstaw pomidorki w rondlu na średni ogień i pozwól by lekko bulgotały ok. 15-20 minut. Powinny stracić ok. 1/4 objętości, ale nie rozpaść się za bardzo. Wlej sok z cytryny. Teraz dosypuj po trochu pektynę z cukrem, ciągle mieszając, aby dokładnie się rozpuściła i nie powstały grudki. Zagotuj jeszcze przez 5 minut. Przelewaj do słoików i odwracaj jeszcze gorące do góry nogami.

Zajadaj ze smakiem. Najlepiej na czosnkowej grzance z kozim serem :)

Przepis za magazynem „Saveur” z 26 lipca 2013.

 

Przepis za magazynem „Saveur” z 26 lipca 2013.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s