Zaklinamy lato: semifreddo ze śliwkami

Już, już próbuje się do nas dobić jesień torpedując śliwkami, jabłkami i gruszkami. Ja daję się skusić. Także grzybom (których w tym roku tak mało…), dyniom, paprykom i, najlepszym w sezonie, pomidorom. I tylko czasem ogarnia mnie nostalgia, że już się lato kończy, szczególnie, gdy ciepłolubny Carewicz wspomina z rozrzewnieniem upały…

W związku z takimi okolicznościami przyrody postanowiłam nie podejmować wyboru na korzyść żadnej pory roku i zakląć lato w lodach, no prawie – w semifreddo, kradnąc jesieni soczyste, dojrzałe śliwki. Zjedliśmy na balkonie, który pod koniec lata doczekał się nowego stolika :)

plum semifreddo 04

Składniki:

1/3 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
250 ml śmietanki 30% lub 36%
4-5 dużych, dojrzałych śliwek (uleny lub renklody)
odrobina cynamonu (opcjonalnie)
płatki migdałowe

plum semifreddo 03

Przygotowanie:

Owoce pokrój bardzo drobno, możesz nawet zmiksować je w blenderze z cynamonem.

W kąpieli wodnej przygotuj masę z jajek, żółtek i cukru. W misce zanurzonej w ciepłej wodzie ubijaj mikserem do uzyskania puszystej, białej masy podobnej do kogla-mogla. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Bitą śmietanę i masę jajeczną zmieszaj delikatnie, dodaj owoce. Wlej do keksówki lub płaskiej blachy. Wstaw do zamrażalnika na min. 4-5 godzin.

Wyjmij 10 minut przed podaniem. Podawaj z prażonymi na patelni płatkami migdałowymi (dobrze je przygotować wcześniej, żeby nie były gorące i topiły naszych „lodów”).

plum semifreddo 02SONY DSCSONY DSC

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s