Kochanie, upiekłam warzywa na zupę!

Niby jeszcze lato, ale już nie bardzo. Z Carewiczem śmigamy rankami na rolkach, a chłodniejsze wieczory rozgrzewamy gęstymi zupami z jesiennych warzyw.

Pomidory i papryka są jak Bonnie i Clyde – dobrana, wybuchowa para :) Banał zupy-krem został przełamany wykorzystaniem warzyw uprzednio upieczonych w piekarniku – z czosnkiem i oliwą. Papryka stała się bardziej pikantna, pomidor puścił malinowe soki, lekki dymny posmak przypomina mi jesienne palenie liści na działce moich dziadków. Nieuchronnie idzie jesień…DSC04694

Składniki (na 4 słuszne porcje):

1,5 kg pomidorów1 papryka czerwona
1/2 papryki żółtej
5-6 ząbków czosnku
1 cebula
kilka gałązek świeżej bazylii
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
bulion warzywny/wołowy/drobiowy (wedle uznania)
oliwa z oliwek
sól i pieprz

chleb i kozi ser na grzanki lub mozzarella

DSC04682DSC04702SONY DSC

Przygotowanie:

Warzywa umyj i pokrój w swobodne cząstki: pomidory i cebulę w ćwiartki, paprykę w kostkę. Nie obieraj pomidorów – przypieczona skórka nadaje mnóstwo fajnego aromatu. Pokrojone warzywa rozłóż bezpośrednio na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Czosnek obierz i także wrzuć na blachę. Wszystko posól i dość obficie skrop oliwą.

Wstaw do piekarnika z włączonymi grzałkami od dołu i od góry. Piecz ok. 30-40 min w 200 stopniach lub godzinę w 150 stopniach. Upieczone warzywa wrzuć do garnka, w którym będziesz gotować zupę, zalej bulionem, dodaj świeżą bazylię. Gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, a następnie zmiksuj dokładnie, na krem, blenderem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolej bulionu lub wody i zagotuj jeszcze chwilę. Posól do smaku. Dodaj śmietanę i wymieszaj, podgrzej trochę, ale już nie gotuj.

Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem i grzankami z kozim serem. Albo z kawałkiem mozzarelli zatopionym w zupie. I z oliwą. Z oliwą też jest dobrze. Eksperymentuj :)

DSC04705

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s