Tarta „rustykalna” ze śliwkami. Różnymi.

Jakimś cudem śliwki smakują lepiej upieczone, ugotowane i rozgotowane niż świeże. Przynajmniej dla mnie. Co nie oznacza, że nie lubię ich na surowo. Lubię bardzo! Niemniej jednak po cieście czekoladowym ciasto ze śliwkami jest kolejnym, do którego mam totalną słabość.

Tarta rustykalna, na którą przepis znajduje się poniżej jest dość wytrawna – niewiele w niej cukru, a samo ciasto zostało przygotowane z dodatkiem oliwy z oliwek. Carewicz bardzo sobie chwali takie wytrawne słodycze :)Tarta rustykalna ze śliwkami

Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
jajko
pół kostki masła
łyżeczka oliwy z oliwek

ok. 1 kg śliwek różnych gatunków (ja użyłam węgierek i dużych różowych ulen)
płatki lub słupki migdałowe
dwie łyżki brązowego cukruSONY DSC

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę z pokrojonym, dość miękkim masłem. Dodaj jajko i oliwę. Wymieszaj pobieżnie i wyłóż ciasto na blat. Zagnieć na jednolitą masę i wstaw zawinięte w ściereczkę ciasto do lodówki na minimum pół godziny.

Śliwki pozbaw pestek i pokrój w spore kawałki: węgierki na połówki, większe śliwki w ćwiartki. Przesyp łyżką cukru i odstaw na bok, aby puściły trochę sok. Jeżeli lubisz, możesz dodać też pół łyżeczki cynamonu.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na placek znacznie większy niż forma do tarty – brzegi będą potem zaginane do środka. Wyłóż rozwałkowane ciasto do formy i wyrzuć na nie luźno śliwki, tak aby równomiernie przykryły dno formy. Zagnij brzegi ciasta, tak aby uzyskać efekt jak na zdjęciu. Posyp płatkami/słupkami migdałów i drugą łyżką cukru.

Wstaw do piekarnika grzejącego z góry i dołu i piecz ok. 40 min. Jedz jeszcze ciepłe w chłodny deszczowy wieczór, popijając herbatą. Albo kawą. Jak wolisz :)SONY DSC

Reklamy

2 thoughts on “Tarta „rustykalna” ze śliwkami. Różnymi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s