Pieczona brukselka i kolendrowy dressing

Sezon brukselkowy trwa. Już jako dziecko nie dałam sobie wmówić, że brukselka jest „fe” i jadam ją ze smakiem od zawsze, a od zeszłego roku odkryciem jest brukselka pieczona w piekarniku. Dzięki czemu jest jędrna i fantastycznie zielona!

Poza tym, powodowana niezdrową fascynacją świeżą kolendrą nakupiłam jej hurtowe ilości (u uroczego Pana od ziół pod Halą). Doskonale nadała się do świeżego, lekko limonkowego dressingu, który świetnie komponował się z brukselkami. I oczywiście z żeberkami, które towarzyszyły całej tej zielonej kompozycji. Bo my mięsożerni jesteśmy :)

dressing kolendrowy

pieczona brukselka

Składniki na obiad dla dwóch osób:

ok. 0,5kg brukselki (w miarę równej wielkości)
sól
oliwa
kilka ząbków czosnku (wedle uznania)

0,5 kg żeberek
dwa ząbki czosnku
tymianek (świeży lub suszony)
sól i pieprz do smaku

opakowanie śmietany (dowolnej, gęstej)
trzy łyżki majonezu
pęczek kolendry (mój był naprawdę duży,
myślę, że objętości co najmniej dwóch „supermarketowych” doniczek)
dwa ząbki czosnku
sól i pieprz
sok z połowy limonki
dwie – trzy dymki lub pęczek szczypiorku

pieczona brukselka

pieczona brukselka

Przygotowanie:

Mięso obsyp solą, pieprzem i tymiankiem, wmasuj wygnieciony czosnek. Odłóż na jakiś czas.

W blenderze (lub z użyciem ręcznego miksera z końcówką do rozdrabniania) zmieszaj śmietanę, majonez, sok z limonki, wyciśnięty czosnek i kolendrę. Możesz zmienić proporcje śmietany i majonezu w zależności od własnych preferencji. Zioła w sosie powinny być bardzo drobno posiekane. Posól i popieprz do smaku. Posiekaj dymkę lub szczypiorek i wymieszaj z dressingiem. Odstaw na minimum godzinę do lodówki (najlepszy jest na drugi dzień).

Mięso wstaw w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 1 godzinę. W międzyczasie umyj brukselkę i usuń nieładne wierzchnie listki. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć brukselkę do wrzątku na 5-6 minut. Odlej i wyłóż do płaskiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą (możesz je piec także bezpośrednio na blasze z piekarnika). Do brukselek dodaj obrane, pokrojone na połówki ząbki czosnku, całość dość obficie posól. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 30 min, co jakiś czas mieszając warzywa, aby nie spaliły się za bardzo z wierzchu.

Mięso i brukselkę podawaj z dressingiem, delektując się jego obłędnym, kolendrowym aromatem :)

pieczona brukselka

Reklamy

2 thoughts on “Pieczona brukselka i kolendrowy dressing

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s