Szybka sałatka z jarmużu i awokado

Jak w tytule. Jarmuż został zakupiony u cudownego Pana z Ziołami, sprzedającego różne skarby pod Halą, na Grzegórzkach. Moim skromnym zdaniem Pan zasługuje co najmniej na fanpage na facebooku.

Ale do rzeczy…

sałatka z jarmużu

Składniki (na cztery osoby):

Pęczek liści jarmużu
dojrzały granat
dwa dojrzałe awokado
kilka gałązek świeżej mięty
sól do smaku
sok z jednej limonki lub cytryny
oliwa do smaku

Przygotowanie:

Liście jarmużu dokładnie opłucz i porwij na małe kawałki. Oberwij z gałązek mięty listki i również poszarp. Obierza awokado i pokrój w kostkę. Granata obierz i wyłuskaj pestki (świetnie robi się to w misce wypełnionej wodą – sok nie pryska na wszystkie strony, więc kuchnia nie wygląda jak rzeźnia, a białe skórki pływają z wierzchu i łatwo je wyłapać, potem wystarczy sitko i voila!).

Całość wrzuć do miski, polej sokiem z limonki lub cytryny, posól do smaku i polej oliwą. Zdrowiej już się chyba nie da :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s