Zupy dyniowej nie będzie! Karkówka z żurawiną i gratin z dyni

Dynia – kolejne warzywo, które po długiej niełasce powróciło na stoły. I słusznie. Wszyscy kochają dynie, bo są słodkie, mają piękne kolory i kształty i w ogóle są pyszne! Tradycyjnie zaopatrując się pod krakowską Halą, odkryłam dynię (nieznanego mi gatunku), która smakuje niemal jak melon. W trakcie przygotowywania część zawsze ginie pożarta na surowo.

DSC06431

W tym roku jednak w mojej kuchni nie będzie zupy dyniowej. Jest to wyraz buntu przeciwko zupom kremom z mlekiem kokosowym, gruszką, imbirem, przeciwko wszystkim tym zupom, które jakkolwiek pyszne i piękne atakują mnie na każdym rogu ulicy, w każdym menu lunchowym i każdym zakątku kulinarnego Internetu. Dlatego: zupy nie będzie! Będzie za to banalnie prosta zapiekanka z dyni, aromatyczna gałką muszkatołową.

W roli głównej wystąpi w tym daniu karkówka długo moczona w soli, pieczona ze świeżą żurawiną.

Składniki (na obiad dla 4 głodnych osób):

ok. 1 kg karkówki
ok. 200 g świeżej żurawiny
kilka gałązek świeżego tymianku (lub startego)
pół główki czosnku
2 łyżki soli
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
oliwa

ok. 1 kg dyni
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
łyżka masła
ok. 100 g  startego sera żółtego

DSC06426

Przygotowanie:

Przygotuj miskę, do której swobodnie zmieści się Twój kawałek mięsa. Do miski wlej letnią wodę i rozpuść w niej sól. Do roztworu włóż karkówkę i odstaw na 24h. Możesz dolać też pół szklanki mleka. Po tym czasie wyjmij mięso i dokładnie osusz. Trzy – cztery ząbki czosnku obierz, rozgnieć i rozetrzyj z odrobina soli. Natrzyj karkówkę czosnkiem, a następnie posyp listkami tymianku. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dołóż umytą żurawinę, pozostałe ząbki czosnku (obrane) i kilka gałązek tymianku. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Nastaw piekarnik do 180 stopni. Do naczynia dolej teraz wino i odrobinę oliwy. Mięso wstaw pod przykryciem do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze kolejne 45 minut, w połowie czasu odwracając karkówkę na drugą stronę.

W tym czasie dynię obierz i pokrój na dowolne kawałki. W garnku rozpuść masło i podduś na nim dynię. Następnie duś przez ok. 25 minut na małym ogniu aż będzie się rozpadać. Rozgnieć dynię do reszty widelcem lub ubijaczką do ziemniaków i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego i posyp startym serem. Dołóż do piekącej się w piekarniku karkówki, na 20 minut przed końcem. Ser powinien się nie tylko stopić, ale też mocno zarumienić – to ma być prawdziwe gratin!

Podawaj karkówkę w towarzystwie prostokącików wyciętych z dyniowej zapiekanki. Smacznego jesiennego obiadu.

DSC06472

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s