Marchewkowy chleb z orzechami włoskimi

Nadal nie mogę się zdobyć na pieczenie chleba na zakwasie. Dbanie o coś tak pieczołowicie, dokarmianie i trzymanie w odpowiedniej temperaturze wydaje się być odpowiedzialnością, na którą nie jestem gotowa ;)

W związku z tym trzymam się metody bez wyrabiania i piekę chleb w garnku – tak jak w pierwszym wpisie w tym blogu. Tym razem chleb w kolorze jesiennym, z orzechami włoskimi, akurat na listopadową aurę…

chleb marchwiowy

Składniki:

200g mąki pszennej
200g mąki pełnoziarnistej lub trzy ziarna
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki suchych drożdży lub ok. 10g świeżych
ok. 300 ml jednodniowego soku marchwiowego
(może być własnoręcznie wyciśnięty)
100g grubo posiekanych orzechów włoskich
100g grubo posiekanych migdałów lub suszonej żurawiny
(zamiast tego możesz użyć dwa razy więcej orzechów lub wyobraźni)
łyżka kminku (niemielonego)

chleb marchwiowy

chleb marchwiowy

chleb marchwiowy

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę z solą oraz drożdżami. Zalej sokiem marchwiowym i mieszaj drewnianą łyżką aż masa będzie mokra i będzie się kleić do rąk. Jeśli wydaje Ci się za sucha, dodawaj po łyżce soku lub wody. Wsyp orzechy i migdały, zamieszaj jeszcze raz. Odstaw miskę przykrytą czystą ściereczką w ciepłe miejsce, z dala od przeciągów. Teraz musi rosnąć przez 12-18 godzin. Ja nastawiam chleb rano, piekę wieczorem, a następnego dnia na śniadanie jest idealny.

Kiedy chleb zwiększy swą objętość ok. dwukrotnie, a jego powierzchnia pokryje się bąbelkami, wylej ciasto na wysypany mąką blat lub tacę – możesz sobie pomóc spatulą lub łyżką. Zbieraj brzegi ciasta do środka, tak aby uzyskać okrągły kształt. Posyp powierzchnię blatu jeszcze raz mąką i kminkiem, i wyłóż uformowany chleb, odwracając go „szwem” do dołu na kminek. Przykryj ściereczką i odstaw na dwie godziny w ciepłe miejsce. Ja zazwyczaj oszukuję tą fazę i wstawiam deseczkę z przykrytym chlebem na 40 – 60 min. do lekko podgrzanego piekarnika (poniżej 50 stopni).

Kiedy chleb podwoi swoją objętość, można piec. Wcześniej nagrzej piekarnik z pustym naczyniem do pieczenia chleba do 250 stopni. Kiedy piekarnik jest gotowy, wyjmij ostrożnie naczynie i przełóż do niego chleb, znów odwracając go tak, aby tym razem kminek znalazł się na wierzchu. Piecz 20 minut pod przykryciem, a następnie ok. 25 minut odkryty. Gdyby wierzch zaczął się za bardzo przypalać, nakryj go folią aluminiową.

Po upieczeniu delikatnie wyjmij na kratkę, przykryj ściereczką i pozwól odpocząć. Następnego dnia zajadaj na śniadanie :)

*lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „My Bread” Jima Laheya

chleb marchwiowy

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s