Crème anglaise – miłe słodkiego początki

Crème anglaise to dosyć rzadki w konsystencji krem, który przygotowuje się z mleka, cukru i żółtek. Używany głównie jako dodatek do deserów. może być też bazą np. do crème brûlée. We Francji często podaje się crème anglaise z ciastem czekoladowym, co też zostało niedawno poczynione u nas :) Zanim jednak upiecze się ciasto, dobrze przygotować krem, gdyż będzie zdecydowanie lepszy jeśli spędzi noc w lodówce.

Przepis pochodzi z obowiązkowej w każdej francuskiej kuchni książki Ginette Mathiot „Je sais cuisinier”.

creme anglaise

Składniki:

1l mleka
100g cukru
6 żółtek
laska wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Połącz mleko z cukrem i zagotuj. Żółtka lekko ubij. Jeżeli masz garnek do gotowania mleka o podwójnym dnie wypełnianym wodą, przełóż do niego żółtka. Jeśli nie, wykorzystaj miskę i włóż ją do wypełnionego wodą garnka – krem przygotowuje się w kąpieli wodnej. Do żółtek po trochu dolewaj mleko z cukrem jednocześnie mieszając i podgrzewaj – nie za mocno, krem nie może się zagotować!

Dodaj ziarenka wanilii z rozciętej laski, a następnie włóż samą laskę – jest w niej jeszcze mnóstwo aromatu. Po ok. 5 minutach krem powinien lekko zgęstnieć do konsystencji słodkiej śmietanki. Gotowy crème anglaise wstaw do lodówki min. na 4-5 godzin.

Podawaj z ciastem czekoladowym, owocami, musem czekoladowym lub sam. Słodkości, mniam :)

Creme anglaise

Creme anglaise

Reklamy

4 thoughts on “Crème anglaise – miłe słodkiego początki

  1. Pingback: Ciasto czekoladowe z crème anglaise | spółdzielnia posiłkowa

  2. Pingback: Pływające wyspy aka zupa-nic | Spółdzielnia Posiłkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s