Obłędny mus z kurzych wątróbek z żurawinową galaretką…

Nie cierpię wątróbki. Od dziecka. Bardzo chciałabym ją lubić, ale mi nie wychodzi. Przynajmniej raz do roku podejmuję próby i nic z tego – nadal jej nie cierpię…

W dodatku każdy, kto o tym usłyszy próbuje mnie przekonać, zazwyczaj słowami „bo nie próbowałaś mojej”. Tutaj następuje wyznanie o sekrecie przyrządzania najlepszej na świecie wątróbki, który zazwyczaj sprowadza się do moczenia jej w mleku. Otóż takiej moczonej w mleku też nie przełknę. Jedyna wątróbka, którą mogę jeść w każdej formie to foie gras :)

Ale…

chicken liver parfait

…nie ustaję w poszukiwaniach sposobu na jedzenie wątróbki, gdyż jak wiadomo: zdrowa ona jest. I kiedyś, przeglądając magazyn „Kuchnia” wpadłam na przepis Jamiego Olivera na oldskulowe parfait z kurzych wątróbek. Okazało się, że wątróbka pozbawiona swojej struktury poprzez przerobienie na aksamitną pastę jest jadalna :) Nawet bardzo :)

Poniżej przepis, który jest wynikiem moich modyfikacji oryginału: z gałką muszkatołową i tymiankową galaretką z żurawiny na wierzchu.

chicken liver parfait

Składniki:

20dag kurzej wątróbki
150g miękkiego masła
2-3 ząbki czosnku
2-3 szalotki lub jedna średnia cebula
kieliszek brandy (ale może być też białe, wytrawne wino)
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

na galaretkę:

garść świeżej lub mrożonej żurawiny
cukier do smaku
kilka gałązek świeżego tymianku
łyżeczka żelatyny

chicken liver parfait

Przygotowanie:

Posiekaj czosnek i cebulę bardzo, bardzo drobno i podsmaż na oliwie. Rób to na niewielkim ogniu i dosyć długa, aż cebula i czosnek będą miękkie. Odłóż je na do misy malaksera.

Wątróbki oczyść żyłek. Rozgrzej na patelni oliwę. Smaż wątróbki bardzo krótko (ok. 2 min z każdej strony), powinny być różowe w środku! Następnie wlej na patelnię alkohol i przykryj ją pokrywką. Chwilę duś, odkryj, pozwól by część alkoholu odparowała i przełóż wątróbki do malaksera. Resztę płynu na patelni zredukuj i również przelej do wątróbek i cebuli. Dołóż masło i wszystko dokładnie zmiksuj w malakserze aż masa będzie jednorodna i gładka. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj gałkę muszkatołową i miksuj jeszcze przez chwilę. Gotową masę wątróbkową przełóż do miseczki, wygładź wierzch i odstaw do lodówki.

Zajmij się teraz galaretką. Zalej niewielka ilością wody żurawinę i duś pod przykryciem, z dodatkiem kilku gałązek tymianku aż będzie miękka (zajmie Ci to maksymalnie 10 minut). Przetrzyj żurawinę przez sitko, aby pozbyć się łodyg tymianku, skórek i pestek. Posłódź do smaku. Łyżeczkę żelatyny zalej w szklance odrobiną zimnej wody i poczekaj aż „spuchnie”. Energicznie mieszając połącz żurawiny z żelatyną. Poczekaj aż płyn ostygnie i zalej nim masę wątróbkową (możesz na wierzchu wysypać trochę listków tymianku), odstaw do lodówki. Jedz, kiedy galaretka stężeje, najlepiej ze świeżą bagietką i w towarzystwie miłego wina :)

chicken liver parfait

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s