Karp razy dwa: w wiśniach czy w maśle?

Przedświąteczne ćwiczenia z karpia :) Pierwszy, wariacja na temat pochodzącego z  Wielkopolski karpia nadziewanego wiśniami, lekko rozczarował i tym samym otworzył w Spółdzielni dział „samokrytycznie”. Mimo tego, publikuję przepis i czekam na propozycje ulepszenia, gdyż wierzę, że ma on potencjał!

Drugi, pieczony w maśle, doskonały w swej prostocie i banalny wprost w wykonaniu sprawdził się o wiele lepiej.

Obydwa podane zostały z chrzanowym puree, które akurat okazało się bezwzględnie pyszne :)

karp w wiśniach 02

KARP NR 1.

Składniki na karpia w wiśniach:

wypatroszony i pokrojony w dzwonka karp
szklanka białego, wytrawnego wina
2 szklanki bulionu rybnego (uzyskasz dzięki ugotowaniu
pozostałych części ryby, np. głowy i ogona)
pół posiekanej cebuli
garść wydrylowany wiśni (niestety
o tej porze roku mrożonych)
pół jabłka (prawdopodobnie tego składnika należy się pozbyć)
2-3 goździki
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
trzy łyżki śmietany

Puree ziemniaczane:

0,5 kg ziemniaków
dwie łyżki śmietany
łyżka masła
dwie łyżki chrzanu
sól i pieprz do smaku

karp w wiśniach 01Przygotowanie:

Rybę posól, popieprz i odstaw do lodówki. Przygotuj sos. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na maśle bezpośrednio w garnku. Gdy cebula będzie przezroczysta zalej ją winem i bulionem. Dorzuć goździki, jabłko, posól i popieprz. Gotuj aż wino odparuje a jabłka będą miękkie. Przetrzyj przez sitko i zagotuj jeszcze raz.

Włóż karpia do żaroodpornego naczynia, zalej sosem, posyp wiśniami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Kiedy jest gotowy, wyjmij rybę na talerze lub półmisek. Sos wymieszaj bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym ze śmietaną i polej nim rybę.

W międzyczasie nie zapomnij zająć się puree. Ziemniaki obierz, drobno pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedź i rozgnieć widelcem lub specjalnym narzędziem do rozgniatania ziemniaków :) Dodaj masło, śmietanę i chrzan i dokładnie wymieszaj. Dosól i popieprz jeśli to konieczne.

Spróbuj. Co zmienić w tym przepisie?

KARP NR 2

Składniki na karpia w maśle:

Wypatroszony i pokrojony w dzwonka karp
pół kostki masła
pół szklanki białego wytrawnego wina
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

karp w maśle 01Przygotowanie:

Rybę posól, popieprz, skrop odrobinę cytryną. Do naczynia żaroodpornego wlej wino. Włóż dzwonka karpia, na nich połóż kawałeczki masła. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 minut.

Podawaj z chrzanowym puree .

I już. Gotowe. Smacznego karpia :)

karp w maśle 03

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s