Zupa karpiowa z bursztynowymi kluseczkami

Zupa rybna – odkrycie mojego dorosłego życia, w dzieciństwie totalnie znienawidzona. Proponuję lekki, cytrynowy rosół z karpia, z kawałeczkami mięsa i kluseczkami z polskiego, dojrzewającego sera Bursztyn.

serowe kluski 03

Składniki:

Karp: resztki po sprawianiu ryby (głowa, ogon) + dwa dzwonka
jedna marchewka
jedna pietruszka
opalona nad gazem cebula
liść laurowy
pieprz ziarnisty
sól
sok z połowy cytryny
biały pieprz lub świeżo mielony pieprz

na kluseczki (dla dwóch osób):

50g startego sera bursztyn
3-4 łyżki mąki
zielona pietruszka
żółtko

zupa rybna 01

Przygotowanie:

Zupę gotuj analogicznie jak rosół: mięso ryby włóż do osolonej, zimnej wody z warzywami, dorzuć opaloną nad gazem cebulę, pieprz i liść laurowy. Nie pozwól by zupa zbyt gwałtownie się zagotowała – niech sobie „pyka” na małym ogniu. Uważaj, żeby za bardzo nie rozgotować mięsa – gotuj maksymalnie godzinę.

Przygotuj kluseczki: składniki wymieszaj w misce z posiekaną drobno natką pietruszki i wyrób na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt mokre lub zbyt suche dodaj odpowiednio trochę mąki lub odrobinę wody. Uformuj masę rękami w dowolną formę: moje przypominają małe kopytka, ale możesz zrobić kuleczki lub małe walce. Odstaw na 20 minut do przeschnięcia.

Rosół z karpia odcedź. Obierz mięso z ości i podziel na małe kawałki. Pozostałą część bulionu zagotuj, dolej sok z połowy cytryny i dopraw solą, jeśli tego wymaga. Wrzuć do garnka kluseczki i gotuj ok. 5 minut. Na talerzach przygotuj porcje mięsa z ryby i zalej je bulionem z kluskami. Posyp zielona pietruszką, podawaj z białym pieprzem lub świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Smacznego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s