Pierś kacza na różowo z purée musztardowym i jabłkami w sosie z czerwonego wina

A więc pierś kacza przywieziona z Budapesztu była duża. Bardzo. Na tyle duża, że najadły się nią cztery osoby! Podano ją w doborowym towarzystwie szarej renety w sosie z czerwonego wina oraz musztardowego purée. Myślę, że było udanie :)

Przepis: Hrabina
Zdjęcia: Carewicz

duck breast 02

Składniki (dla 4 osób):

Dwa duże lub cztery małe filety ze skórą z kaczej piersi
sól do smaku

0,5 kg ziemniaków
łyżka masła
łyżka kwaśnej śmietany
po dwie łyżeczki musztardy dijon i „francuskiej”
sól i pieprz do smaku

dwa kwaśne jabłka (najlepsze rodzime szare renety)
pół butelki wytrawnego czerwonego wina

duck breast 05

Przygotowanie:

Natnij skórę na piersiach, tak aby przeciąć tłuszcz nie dotykając samego mięsa. Zazwyczaj robię to „w paseczki” jednak okaz, z którym przyszło mi pracować, miał na tyle grubą skórę, że wykorzystałam wariant w kratkę. Mięso włóż na zimną patelnię i smaż na ogniu ok. 2-3 minuty od strony z tłuszczem! Pierś z kaczki kładź koniecznie na zimną patelnię, dzięki temu tłuszcz ładnie się wytopi a skórka delikatnie zarumieni i będzie chrupiąca. Kiedy skórka będzie już złotobrązowa, przełóż mięso na druga stronę i podsmaż dosłownie pół minuty. Tłuszcz z patelni zachowaj.

Niektórzy jedzą już taką kaczkę, jeśli lubisz mięso blue – smacznego. Ja wolę moją kaczkę lekko różową. W tym celu włóż mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, skórą do góry, i pozwól, żeby trochę doszła pod przykryciem – max. 15 minut. na ostatnie 2-3 minuty odkryj i przypiecz trochę od góry. Po wyjęciu z piekarnika połóż na desce i pozwól by mięso odpoczęło kilka minut.

duck breast 01

W międzyczasie ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki, ubij i dodaj masło, śmietanę oraz musztardy. Wszystko wymieszaj – purée gotowe.

Jabłka umyj i pokrój w ósemki (zostaw skórkę). Podsmaż je krótko na tłuszczu, który wytopił się z kaczek i zdejmij z patelni. Na razie odłóż. Na patelnię wlej wino i intensywnie gotuj mieszając aż zredukuje się do gęstego sosu. Posól i popieprz do smaku. Na koniec obtocz w sosie jabłka.

Na talerze wyłóż jabłka i polej je sosem, a następnie ułóż purée i pokrojoną w plasterki kaczkę. Jedz popijając dobrym winem :)

duck breast 03

duck breast 04

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s