44 ząbki czosnku…

…w jednej anty-wampirowej zupie :)

Brzmi ryzykownie, ale bez obaw! Czosnek upieczony w piekarniku traci swoją ostrość – pozostaje aromat i słodki smak. Zupa jesienno-zimowa, w sam raz na taką niezdecydowaną porę roku :)

zupa czosnkowa 01

Składniki:

3 główki czosnku (u mnie wyszły 44 ząbki:) )
2 spora cebula
2 średnie ziemniaki
szklanka białego wytrawnego wina
pół litra dowolnego bulionu
łyżka śmietany (kwaśnej, jak najtłustszej)
sól i pieprz do smaku
tymianek
opcjonalnie: kawałek ostrej papryczki
oliwa

grzanki:

ciemne pieczywo razowe
sól
oliwa lub olej do smażenia
majeranek

+twardy ser typu parmezan lub bursztyn

zupa czosnkowa 10

Przygotowanie:

Czosnek podziel na ząbki, ale ich nie obieraj. Obrane ziemniaki i cebulę pokrój na spore cząstki. Wszystko włóż do małego naczynia żaroodpornego, posyp solą, tymiankiem i polej oliwą. Wstaw, pod przykryciem, do piekarnika na 200 stopni na ok 30-40 minut. Od czasu do czasu potrząśnij naczyniem, aby warzywa piekły się równomiernie. Po tym czasie zalej zawartość naczynia wodą i wstaw z powrotem do piekarnika na 10-15 minut.

Wyjmij warzywa z piekarnika i wyłuskaj spomiędzy nich czosnek. Możesz przedtem odcedzić wodę do garnka, w którym będziesz gotować zupę. Kiedy masz już wszystkie czosnki, wrzuć pozostałe składniki do odcedzonej wody, dolej wino i bulion, jeśli trzeba posól. Czosnek obierz ze skórek – będzie na tyle miękki, że same zejdą z łatwością. Obrane, upieczone ząbki wrzuć do zupy. Całość gotuj na wolnym ogniu aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, a następnie zmiksuj blenderem.

Na patelni podsmaż w oliwie pokrojony w kostkę lub paski chleb. Posól, posyp majerankiem.

Zupę możesz podać z jakiś twardym serem, typu parmezan lub polskim bursztynem czy rubinem :)

zupa czosnkowa 16

IMG_2630

 

Reklamy

4 thoughts on “44 ząbki czosnku…

  1. Słyszałam o kurczaku z 40 ząbkami czosnku…zupa z taką jego ilością była mi obca :) Ja zwykle dodaję główkę czosnku do zupy, ale zwykłego, nie pieczonego. Muszę wypróbować Twoją wersję :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s