Pierwszy wpis Agnieszki: czekoladowe muffiny

Czekolada sprawdza się zawsze, a ponieważ bum na muffiny nie mija można się pokusić o upieczenie ich samemu.

muffiny po upieczeniu 2

Składniki:

  • 100/120 g masła
  • 1 czekolada gorzka (choć może być mleczna, biała – co kto lubi)
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao (koło 3 łyżek – ja używam prawdziwego patrz gorzkiego)
  • 1/2 szklanki cukru (chyba że ktoś lubi słodsze)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka (raczej duże)
  • 150 ml mleka

Przygotowanie:

Masło należy roztopić i poczekać aż ostygnie. Czekoladę kroimy na kawałki.

Wszystkie sypkie produkty czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao przesiewamy przez sitko do miski  i mieszamy. Do tego dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Do większej miski (w niej pomieszamy wszystkie produkty) rozbijamy jajka i miksujemy razem z mlekiem.  Do tej masy dodajemy wszystkie sypkie produkty. Po zmiksowaniu ich razem dodajemy ostudzone masło i ponownie używamy miksera. Na sam koniec dodajemy kawałki czekolady i mieszamy już wszystko razem.

muffiny przed upieczeniem

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Do formy wkładamy papilotki, choć ja osobiście robię je sama z papieru do pieczenia który tnę na kawałki. Uważam, że wyglądają wtedy ładniej ( no i jest oszczędniej) :) . Przed włożeniem papieru lekko smaruję formę wewnątrz masłem, żeby papier się lepiej trzymał.  Do tak przygotowanej formy dajemy naszą masę.
Wkładamy do piekarnika, pieczemy przez około 20-25 min. Powinny wyrosnąć.  Aby sprawdzić czy są już dobre, należy wetknąć patyczek, który powinien być suchy – wtedy mamy pewność, że są już upieczone.

Reklamy

One thought on “Pierwszy wpis Agnieszki: czekoladowe muffiny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s