Pływające wyspy aka zupa-nic

Otóż jest to kolejna moja francuska inspiracja o wdzięcznej nazwie „île flottante”, czyli pływająca wyspa. I kiedy bardzo z siebie dumna opowiadałam o tym deserze Izie, ona powiedziała „Aa, wiem, moja babcia robiła mi takie coś. Nazywa się to zupa-nic”. No i rzeczywiście dumne francuskie wyspy okazałyby się być polską zupą-nic :)

Ale nie upadajmy na duchu, nie o nazwę wszak chodzi, ale o smak – a ten jest wyborny…

floating island

Składniki (na 6 osób):

1 litr mleka
6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
100g cukru
łyżka cukru pudru
laska wanilii
łyżeczka soku z cytryny
płatki migdałowe do posypania deseru

ile flottante 04

ile flottante 03

Przygotowanie:

Kilka godzin przed planowanym podaniem deseru przygotuj z mleka, cukru, żółtek i wanilii creme anglaise według tego przepisu.

Z białek ubij pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru pudru i odrobinę soku z cytryny. Piana powinna być sztywna i śnieżnobiała. W garnku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz gaz, aby nie bulgotała. Nakładaj łyżką pianę i wrzucaj do wrzącej wody. Po kilku minutach (ok.3-4) , kiedy lekko urosną, wyjmuj pianki na papier do pieczenia – niech chwile odpoczną.

Migdały lekko upraż na suchej patelni, aż będą złociste.

Do miseczek lub kieliszków nalej chochelką creme anglaise, a na wierzchu połóż po jednej wyspie. Posyp migdałami. Smacznego :)

ile flottante 05

Reklamy

One thought on “Pływające wyspy aka zupa-nic

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s