Domowy „serek wiejski”

Banalny w przygotowaniu, jeśli tylko mamy zbędną butelkę świeżego mleka! Nie do końca będzie przypominał ten „kupny”, chociaż będzie składał się z lekko słodkawych grudek i można wymieszać go z różnymi pysznościami: słodką śmietanką i domowym dżemem lub miodem albo z kwaśną śmietaną i rzodkiewką czy pomidorem – w zależności od śniadaniowych preferencji.

cottage cheese 02

Poza składnikami spożywczymi będziesz potrzebować:
– sitko
– termometr do pieczenia/gotowania
– kawałek dużego, czystego płótna (ja używam trójkątnej chusty kupionej w aptece)

Składniki (na ok. 200g serka):

1l świeżego mleka (nie UHT!)
30 ml octu spirytusowego
30 ml wody
sól
opcjonalnie śmietanka lub kwaśna śmietana

cottage cheese 01

Przygotowanie:

Mleko podgrzej w garnku, monitorując temperaturę, uważaj, żeby się nie zagotowało! Przygotuj roztwór octu i wody. Kiedy mleko osiągnie 80 stopni, zdejmij garnek z ognia i wlej rozcieńczony ocet. Zauważysz, że natychmiast oddzieli sie serwatka od twarogu. Odstaw na chwilę, niech całość przestygnie.

Przygotuj sitko wyłożone płótnem. Przelej do niego wystudzony ser z serwatką i odciśnij tak, aby pozbyć się jak najwięcej wody. Możesz nawet skręcić płótno i wycisnąć dokładnie nadmiar wody. Twój serek wiejski jest gotowy. Teraz wymieszaj go ze śmietanką i ulubionymi dodatkami :)

Przepis pochodzi z tego bloga, na nim też można zobaczyć, jak powinny wyglądać kolejne fazy powstawania serka.

cottage cheese 06

cottage cheese 05

Reklamy

5 thoughts on “Domowy „serek wiejski”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s