Wołowina z marchewką

Długa przerwa, ale w zamian idealny pomysł na obiad :) Tego dania również nauczyłam się od moich francuskich przyjaciół i sprawdza się bezbłędnie, szczególnie gdy muszę przygotować kolację dla większej ilości osób. Bardzo prosty przepis, wymaga jedynie sporo czasu – wołowinę trzeba dusić ok. 3 godziny, ale za to w trakcie gdy się pichci, ja mam wolne :)

beef and carrots

Składniki (na dwie głodne osoby):

0,5kg wołowiny (najlepiej udziec)
4 średniej wielkości marchewki
dwie szalotki lub jedna nieduża cebula
szklanka białego wytrawnego wina
sól
kilka ziaren pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
oliwa do podsmażenia mięsa

boeuf carottes 02

beef and carrots

Przygotowanie:

Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę, jak na gulasz. Cebulę pokrój w piórka. Do garnka wlej trochę oliwy i wrzuć cebulę – nie podsmażaj, raczej podduś na mniejszym ogniu. Kiedy cebula jest już lekko przezroczysta, zwiększ ogień i wrzuć mięso. Podsmaż wołowinę aż wszystkie kawałki lekko się zetną. Zalej winem, dodaj pieprz, ziele angielskie i sól i przykryj.

Marchewki obierz i pokrój w kawałki trochę większe niż kawałki mięsa. Dorzuć do garnka (możesz dolać trochę wody, jeżeli uważasz, że jest za mało sosu, ale nie musisz przykryć wodą wszystkich składników), przykryj i duś ok. 3 godziny – do momentu aż mięso jest miękkie.

Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką, którą można potem wyjadać pyszny sos :)

boeuf carottes 05

Reklamy

One thought on “Wołowina z marchewką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s