„Pączki” bez mąki i bez cukru :)

Czas się przyznać. Hrabina jest na diecie. Nisko-węglowodanowej. W związku z tym dzisiejszy tłusty czwartek fetujemy pączkami o niskiej zawartości pączka w pączku :)

Poza tym, że trudno je nazwać pączkami, mają tą niezaprzeczalną zaletę, że robi się je błyskawicznie i nadają się dla osób na diecie bezglutenowej. Na ostatki zaplanowana jest druga wersja, także pozostańcie czujni!

pączki bezglutenowe 02Składniki:

150g mąki migdałowej
dwie łyżki wiórków kokosowych
trzy łyżki ksylitolu lub stevii lub innego naturalnego słodzika
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml śmietanki słodkiej 30%
4 całe jajka

pączki bezglutenowe 06

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w robocie kuchennym (lub ręcznym mikserem) do połączenia składników. Ciasto powinno być w miarę gładkie, lekko rzadsze niż naleśnikowe.

Mocno wysmaruj metalową lub silikonową formę na muffiny masłem i przelej ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wstaw do piekarnika na 180 stopni na 20 minut.

Tak upieczone pączki mają zaledwie 3,5 g węglowodanów netto (czyli po odjęciu błonnika)!

pączki bezglutenowe 03

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s