Ostatkowe „oponki” bez mąki i Liebster Blog Awards

liebster2A więc jest tak: próba zamiany mącznych słodyczy na nie-mączne i bez cukru nie jest prosta. Trudne to zadanie osładza nominacja do Liebster Blog Awards od Mammadeli. Chodzi o to, że: ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”

W związku z tym: poniżej znajdziesz przepis na serowe „oponki” bez mąki i cukru (odpowiednie dla diety bezglutenowej i nisko-węglowodanowej) oraz moje odpowiedzi na 11 pytań, moje nominacje i moje pytania do blogerek/blogerów :)flourless curd donuts

Składniki:

125 g mąki migdałowej
200 g tłustego twarogu
2 jajka
2 łyżki stevii lub ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia
forma silikonowa do pączków z dziurką / „donatów”smalec lub olej kokosowy do podsmażenia

flourless curd donutsflourless curd donuts

 

Wykonanie:

Ksylitol „ubij” z jajkami. Resztę składników wymieszaj z masą jajeczną mikserem ręcznym lub w blenderze. Nalej ciasto do foremek do połowy wysokości. Piesz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 12 minut, aż oponki będą lekko złote.

Kiedy oponki są gotowe, wyjmij je z foremki. W garnku rozgrzej tłuszcz: smalec lub olej kokosowy i wrzucaj oponki. Najlepiej robić to pojedynczo – są bardzo delikatne i dosłownie w kilka sekund nabierają koloru. Dzięki podsmażeniu w tłuszczu oponki będą miały smak bardziej zbliżony do swojego mącznego, smażonego odpowiednika. Możesz oczywiście zrezygnować z tego kroku i po prostu piec je kilka minut dłużej.flourless curd donuts

Liebster Blog Award, odpowiedzi na zadane mi pytania:

  1. Czym Twój blog różni się od innych?
    Blog należy do czterech osób, które mają zupełną dowolność w formie i sposobie kulinarnej ekspresji. Jak to bywa zazwyczaj, niektórzy są bardziej aktywni niż inni, a niektórzy jeszcze nawet nie zadebiutowali :)
  2. Twój największy kulinarny sukces …
    Sernik. Hrabina ogólnie nie przepada za pieczeniem, więc pierwszy udany sernik był źródłem sporej radości.
  3. Największa katastrofa …
    Sernik. Kilka się ich nie udało :)
  4. Jakie trzy przyprawy uważasz za niezbędne w swojej kuchni?
    Hołduję minimalizmowi: sól, pieprz i tymianek
  5. Najcenniejsza rada (dotycząca gotowania), jaką dostałaś?
    Próbuj, co gotujesz, czemu zazwyczaj sprzeciwia się gorąco Szwedzki Kucharz :)
  6. Ulubiona książka kucharska?
    Oj, to rzecz zmienna. Chwilowo Rachel Khoo „Mała Paryska Kuchnia”
  7. Ulubiony blog kulinarny (poza własnym ;))?
    Chili&Tonka – ze względu na moją frankofilię
  8. Ciasto – drożdżowe czy kruche?
    kruche bez cukru
  9. Mięso, ryby czy warzywa – co najchętniej jesz?
    Mięso!
  10. Potrawa, której nie znosisz?
    Wątróbka smażona z cebulką… brrrr…
  11. Gdybyś wydała własną książkę kucharską, miałaby tytuł …
    „Pod Pokrywką” :)

Poniżej lista blogów, które nominuję do nagrody i lista moich pytań:

Kitchen Pleasures And Disasters

Poproszę Dokładkę

Zakątek Smaku

Kuchcikowo

Asia’s White Kitchen

Z miłości do słodkości

Nutka słodyczy

Okolice Palnika

Muffinkowy Fetysh

Strawberries & Cream

Potravel

Czas na pytania:

1. Twoje pierwsze kulinarne wspomnienie
2. Kto jest dla Ciebie gastronomicznym autorytetem?
3. Potrawa, która zaskoczyła Cię najbardziej w życiu i dlaczego?
4. Słodkie czy wytrawne?
5. Mięsne czy wege?
6. Ulubiona restauracja w Twoim mieście?
7. Dlaczego tworzysz bloga?
8. Twoja kulinarna ambicja, której jeszcze nie zrealizowałaś/eś?
9. Śniadanie do łóżka czy w kuchni?
10. Kawa czy herbata?
11. Kuchnia Polska, czy inna…?

Reklamy

4 thoughts on “Ostatkowe „oponki” bez mąki i Liebster Blog Awards

  1. Pingback: Przedłużony konkurs Kamis oraz Nominacja do Liebster Blog Award | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s