Pieczeń wołowa z szybkowaru

Weszłam w posiadanie szybkowaru. Programy lojalnościowe przynoszą jednak jakieś korzyści: mozolne robienie zakupów i karne pokazywanie karty stałego klienta zaowocowało ilością punktów wystarczającą do pozyskania szybkogotującego cudeńka.

Zainaugurował rosołem. Próba w miarę udana, chociaż nie był to aromatyczny, klarowny, niedzielny rosół. Raczej porządny wywar, także rosół nadal będę wolno „bulgotać” przez kilka godzin.

pressure cooker beef roast

Teraz nadszedł czas eksperymentów: na pierwszy ogień poszła „pieczeń” wołowa. Eksperyment zakończony moim zdaniem dużym powodzeniem, a tempo przygotowania naprawdę imponujące. Na zdjęciach wersja na zimno, w kanapkach, gdyż Carewicz ze Szwedzkim Kucharzem akurat wybierali się w podróż. W przepisie poniżej również propozycja obiadowa – na ciepło. Polecam również wersję kanapkową bez chleba – czyli sałatkę :) Doprawdy możliwości zastosowania dla takiej pieczeni są nieograniczone :)

Składniki:

1,5-2kg mięsa wołowego na pieczeń
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu/wywaru/rosołu
pół małego selera
małą marchewka
łyżeczka papryki
kilka jagód jałowca
pieprz ziarnisty
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
tłuszcz do smażenia (smalec/olej kokosowy)

pieczeń 04Przygotowanie:

Mięso oczyść z błonek i żyłek, ponakłuwaj nożem i wbij w nakłucia kawałki czosnku. Najlepiej, jeśli zwiążesz mięso na kształt równej pieczeni – mój kawałek był dosyć cienki, więc związałam go jak roladę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i krótko podsmaż mięso z każdej strony.

Teraz możesz mięso posolić. Włóż pieczeń do szybkowaru, wsyp przyprawy i zioła, dolej bulion. Zamknij szybkowar, ustaw na najwyższe ciśnienie i od momentu kiedy zostanie osiągnięte gotuj według preferencji: lekko różowe – 15min, średnio wypieczone – 18 min, wypieczone – 20min. Ponieważ nie mogłam uwierzyć, że 15 minut wystarczy, gotowałam mięso 18 i rzeczywiście wyszło średnio wypieczone, mimo, że celem było różowe :)

Pomysły podania:

Kanapki ze zdjęć: na żytnim pieczywie pytlowym, z sałatą, awokado, pomidorem i majonezem

Sałatka: składniki analogicznie jak w przypadku kanapek + dodatkowo co tylko dusza zapragnie!

Na ciepło: użyj sosu, który pozostał w szybkowarze po gotowaniu. Podgrzej sos z pozostałymi warzywami i przyprawami a następnie użyj blendera, żeby zmiksować warzywa. Możesz zagęścić śmietaną. Pieczeń krój w grube plastry i podgrzewaj w tak przygotowanym sosie. Podawaj z gotowanymi warzywami, np. zieloną fasolką lub kalafiorem albo z pieczonymi ziemniakami.

pieczeń

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s