Jedziemy na wycieczkę – sablés cytrynowo-tymiankowe

Pomimo wiosennej aury, jedziemy z Carewiczem na narty i zabieramy do autobusu wałówkę: jaja na twardo i pomidory i coś słodkiego :) Żeby nie było wątpliwości: ja ciągle na diecie! Ale to nie powód, żeby inni nie mogli pochrupać ciasteczek, takich np. cytrynowo-tymiankowych, francuskich sablés. Polecam zastosowanie świeżego tymianku, ale suszony też da radę.

sablés  thyme and lemon

Składniki (jeżeli podwoisz ilość składników, wystarczy jedno, całe jajko):

125g mąki
50g cukru
60g masła
1 żółtko
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
2-3 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku

sablés  thyme and lemon

Przygotowanie:

Zetrzyj skórkę z cytryny do miseczki z tymiankiem, a następnie wyciśnij sok z cytryny i zalej nim zioła. Odstaw na kilka minut. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dolej sok. Wyłóż ciasto na blat i wyrób na gładką, elastyczną masę. Ciasto wałkuj na grubość ok 0.5 cm i wykrawaj ciasteczka szklanką lub foremką do ciastek. Piecz na papierze do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, maksymalnie przez 20 minut, aż lekko się zarumienią na brzegach. Wyjmij na kratkę i ostudź. Zajadaj :)

sablés  thyme and lemon

sablés  thyme and lemon

Przepis adaptowany z książki „Je sais cuisinier” Ginette Mathiot

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s