Kacze udko konfitowane

Przerwa była zdecydowanie za długa. Wprawdzie czas na gotowanie i jedzenie pysznych rzeczy był, ale zabrakło go już na rozwijanie twórczości fotograficznej. W związku z tym przepadł np. sernik, nigdy nie sfotografowany. Wszystkiemu winien pęd ku karierze i oddawanie się pracy zarobkowej. Obiecuję sobie solennie nie dopuszczać więcej do takich sytuacji :)

Z innych wieści: dieta trwa, a ja odkrywam coraz to nowe możliwości w gotowaniu bez zbóż i przy minimalnym udziale cukru – wbrew pozorom są to ścieżki kulinarne bardzo interesujące, różnorodne i na wprost przeciwne trendowi hummusowo-kaszowemu…

duck confit 03

I tak oto pojawiło się kolejne odkrycie znane do tej pory jedynie z restauracji, banalne wręcz w wykonaniu, ale spektakularne jeśli chodzi o efekt. Konfitowane kacze udka nie wymagają dużo pracy, wymagają natomiast dużo czasu, więc warto zabrać się za nie dzień wcześniej. Szokująca wręcz ilość tłuszczu, w której kaczki się gotuje, sprawia, że mięso staje się miękkie i nadzwyczajnie delikatne. Taka kaczka wietnie komponuje się z sałatami i/lub puree ziemniaczanym lub z selera. Z racji diety, moja wersja: ze świeżą rukolą, truskawkami i dressingiem z zielonego złota – oleju dyniowego. Polecam.

Składniki (na cztery osoby):

4 kacze udka
woda i cztery łyżki stołowe soli
ok. 0.5 kg smalcu z gęsi (3 opakowania)
kilka ziaren pieprzu i opcjonalnie jagód jałowca

opakowanie/pęczek rukoli
kilka dużych truskawek
pół łyżeczki musztardy dijon
sok z połowy limonki
dwie łyżki oleju dyniowego i dodatkowo odrobina do polania na wierzchu

duck confit 02

 

Wykonanie:

Zacznij dzień wcześniej. Nogi (kaczki ;) ) zamocz w mocno osolonej wodzie i zostaw w lodówce do czasu przygotowania. Następnego dnia wyjmij mięso i osusz papierowym ręcznikiem. W dużym garnku rozpuść smalec – nie pozwól, żeby za mocno bulgotał, niech lekko „pyka”, na małym ogniu, jak rosół. Do garnka włóż kaczkę, pieprz i jałowiec.  Mięso powinno być całkowicie przykryte tłuszczem, jeśli coś wystaje przewróć udka od czasu do czasu. Gotuj, kontrolując „pykanie” przez ok. 2 godz. Po tym czasie mięso samo będzie się rozpadać.

Kiedy mięso jest gotowe możesz je odstawić na bok. Najlepsze będzie jeśli poczeka w zastygniętym tłuszczu kilka godzin przed podaniem, ale oczywiście możesz je zjadać od razu. Całkowicie zanurzone w gęsim tłuszczu kacze udka można poza tym przechowywać nawet do dwóch tygodni!

Przed podaniem, udka wyjmij z tłuszczu i połóż bezpośrednio na patelni – podsmaż na złoty kolor. Przygotuj dressing mieszając najpierw musztardę z limonką, a następnie dodając olej. Wymieszaj rukolę z sosem, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki – polej dodatkowo olejem z dyni. Podawaj z dumą :)

 

Reklamy

One thought on “Kacze udko konfitowane

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s