Chlebek? Ciasto? W każdym razie z bananami :)

Zastanawiamy się nad zmianami w naszym blogu, tak, aby był on jeszcze piękniejszy, jeszcze bardziej czytelny i jeszcze bardziej profesjonalny :) W tym celu udałyśmy się z Grulewną Moniczką na szkolenie z WordPressa. Aby podkarmić uczestników warsztatu upiekłam pyszne ciasto bananowe z bloga znajomych nam Mart – www.grysik.com. Oryginalny przepis na Grysiku, a poniżej moja wersja – z uszczuploną zawartością cukru i dodatkiem gorzkiej czekolady. Ciasto jest świetne zarówno jako deser, jak i zastępstwo chleba w weekendowe poranki. Wielbicielom słodyczy z pewnością przypadnie do gustu jedzone z nutellą lub konfiturami, ale myślę, że perwersyjnie można go również zjeść z dojrzewającym serem ;)

banana bread 05

Składniki (na keksówkę o dł. 24 cm):

200g mąki 120g cukru brązowego (użyłam nierafinowanego muscovado) 2 dojrzałe banany 2 jajka 100g rozpuszczonego masła łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody pół tabliczki gorzkiej czekolady po łyżeczce: mielonego imbiru i kardamonu (lub cynamonu – jak wolisz)

banana bread banana bread 03 Przygotowanie: Jajka ubij z cukrem. Banany rozgnieć pobieżnie widelcem i dorzuć do masy jajeczno-cukrowej. Zmiksuj. Całość przelej do mąki i dodaj pozostałe suche składniki: proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Na małym ogniu rozpuść masło i dolewaj jednocześnie miksując aż uzyskasz błyszczące, jednolite ciasto. Czekoladę posiekaj na desce nożem, wsyp do masy i wymieszaj łyżką. Przełóż do formy keksowej. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok.50 minut do godziny. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Zajadaj samo lub ze śniadaniowymi dodatkami, smacznego :) banana bread

2 myśli w temacie “Chlebek? Ciasto? W każdym razie z bananami :)

Dodaj odpowiedź do dorapiecze Anuluj pisanie odpowiedzi